Hobbiból megélhetés

Egyre több olyan sikertörténetről hallunk, ahol valakinek a hobbija nőtte ki magát szakmává, munkává. Az egész egy tanfolyammal kezdődött és a képzés végére egy fotós, képzőművész állt fel.

Mikor ingyenes az OKJ képzés? Mely szakmákra?

Mivel ezek a kérdések folyamatosan előkerülnek, rengetegen kérdeznek minket is, írtunk egy összefoglaló cikket a témában.

Egy nagy képzés vagy több kicsi?

Szakértőnket kérdezzük, hogy szerinte hogy érdemesebb tanulni: egy nagyobb (akár OKJ-s) képzést, tanfolyamot elvégezni, vagy több kisebb speciális képzéssel erősíteni a karrierünket, életcélunkat?

A legjobb 7+3 tanulási tipp és módszer

A folyamatos biflázás nem hatékony. A munka világában több kifejlesztett módszer is van, hogy hogyan őrizzük meg hatékonyságunkat, éberségünket. Ezeket a munka/tanulási módszereket mi is átvehetjük!

Pótfelvételire jelentkezés még holnapig!

Augusztus 10-ig, elektronikusan jelentkezhetnek azok a diákok, akiket nem vettek fel, vagy még nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, egyetlen önköltséges képzésbe.

Egyre inkább a karrierünk előmozdítása érdekében tanulunk

Online kutatásunk szerint a válaszadók 68%-a hajlandó maga fizetni a tanfolyamért karrierje elősegítése érdekében. Ez megegyezik a tavalyi hajlandósággal. Ennek ellenére azok közül akik 2014-ben részt vettek valamilyen tanfolyamon már csak 58% fizette maga a képzését.

Melyik a minőségi online tanfolyam?

Egyre többen kínálnak online tanfolyamokat, oktatnak e-learning rendszerben. Ezzel sokak helyzetét könnyítik meg, de sajnos tény, hogy sok a nem túl hatékony, kiforratlan képzés. Hogyan szűrjük meg mégis a jókat?

40%-al kereshet többet, aki beszél nyelveket

Bár 5 év alatt 12%-ot nőtt a nyelveket beszélők aránya, még mindig óriási álláspiaci előny és keresett kvalitás a nyelvtudás. Pedig lássuk be ma már könnyen, tanfolyami és magán úton is elsajátítható egy-egy nyelv.

Hogyan válasszunk nyelviskolát?

Ma már rengeteg fajta nyelviskolából válogathatunk, más-más módszerekkel tanulhatunk. Neked melyik lenne a legmegfelelőbb?

Távoktatás vagy online képzés?

Mik az előnyei az online-, vagy a távoktatásban tartott tanfolyamoknak, képzéseknek? És egyáltalán mi a különbség?

Európai és magyar hiányszakmák - szakácsok előnyben.

Elérhetőek az Európai Bizottság egy tavalyi kutatásának eredményei az európai országok hiányszakmáiról, vagyis azokról a szakmákról, amelyekre nehéz munkavállalót találni. Nincs megrázó változás a hiányszakmák tekintetében.

Az online tanfolyamok előnyei-hátrányai

Egyre szaporodnak és elfogadottabbakká válnak az online tanfolyamok, képzések. Így olyanok is tanulhatnak, akik más formában nem tudnának. De ér-e minket bármi hátrány?

Kedvenc tanfolyamaink márciusban

Márciusban is indulnak érdekes és hasznos tanfolyamok, szakértőnk válogat a kínálatból:

Mivel leszek kelendőbb a munkaerőpiacon?

Mit érdemes tanulnunk, ha már van egy szakmánk? Érdemes-e váltani, vannak-e olyan dolgok, amik bárkit vonzóbb munkaerővé tesznek? Szakértőnk válaszol.

2015-ben is diplomamentő program

Egy évvel meghosszabbítja a kormány a diplomamentő programot. Már lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak majd el.

Milyen képességekre lesz szükségünk a munkánkhoz 2020-ra?

Ahogy a technológia és a kommunikáció fejlődik, úgy változik a bizonyos munkakörökhöz szükséges képességek köre is. Már 2020-ra is újfajta kompetenciákra lesz szükségünk a feladataink sikeres ellátásához. És ez a – nem is távoli - jövő már el is kezdődött.

Kedvenc tanfolyamaink februárban

Új sorozatot indítunk és minden hónapban egy szerkesztői válogatást közlünk a hónapban induló érdekes, színvonalas tanfolyamokról.

Megszűnik a Munkaügyi Hivatal

Megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, januártól a feladatköreit részben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), részben az országos Tisztiorvosi Hivatal veszi át.

Mit tanuljak 2015-ben?

Gyakori probléma, hogy pályaválasztáskor, képzés-választáskor nem igazán gondoljuk át, hogy vajon majd el is tudunk-e helyezkedni az adott szakmával, végzettséggel. Az érdeklődési köröd figyelembevételével érdemes a hiányszakmák valamelyikére koncentrálni!

Akár több százezeres támogatás külföldi munkavállaláshoz

Ha egy fiatal (30 év alatti) külföldön vállalna munkát akár több százezer forint támogatást kaphat az EU partnerei programjától a költözéshez, beilleszkedéshez, nyelvtanuláshoz.

Szeptemberben nőttek a nettó fizetések

Szeptemberben 2,4 százalékkal gyorsult a havi bruttó és nettó átlagkeresetek emelkedése az egy évvel korábbihoz képest.

A legjobban fizetett nem diplomás állások

Diploma nélkül is lehet havi 300 ezer forint felett keresni. A fizetések.hu felmérése összehasonlította a legjobban fizetett szakmákat.

Többet tud mint egy 5-es?

Ha nem tanulja meg 5 percben: a most indult zanza.tv videós oktatóportálon 8 tantárgy 550 témája, 73 témakörbe rendezve segíti a középiskolások önálló tanulását, vagy a műkedvelők tudásának ellenőrzését.

Még mindig kétszer olyan népszerűek az esti és hétvégi tanfolyamok, mint az online képzések

A Képzésnet.hu tanfolyam-összehasonlító oldalon futtatott keresések alapján a legfontosabb szempont a tanfolyam keresés során az időzítés. Az oldalon indított részletes keresések 62%-ában szerepelt szempontként.

idén is pályaválasztási kiállítások országszerte!

A fiatalok pályaválasztását segíti a Kormányhivatalok Munkaügyi központjai által rendezett pályaválasztási kiállítások, ahol börzével, szakmabemutatókkal, intézményi és felnőttképző kiállítókkal várják az érdeklődőket. A kiállítások már tartanak, de november közepéig még van miből válogatni.

50 ezerrel ér többet a férfi diploma az álláspiacon

Átlagosan havi 50 ezer forinttal keresnek többet a felsőfokú végzettségű férfiak, mint nők. A legnagyobb különbségek művészeti, informatikai és gazdasági ágon vannak.

5 időtakarékos tanulási tipp felnőtteknek.

Felnőttként elég nehéz időt találni a tanulásra. Munka, esetleg gyerek, család mellett az órára még csak-csak eljutunk, de hogy készüljünk és tanuljunk is az már kihívás. Íme 5 tipp a tanfolyamok melletti tanuláshoz:

Gyors-olvasás ingyen, ráadásul online.

A tanulásra sokszor mondjuk, hogy nincs időnk. Szerencsére ezen sokat lehet javítani a gyors olvasási készségek elsajátításával. Így akár 2-3x gyorsabban is tudunk olvasni és gyorsan végzünk a tananyaggal is.

Mit kell tudni a műkörmös OKJ képzésről?

A műkörmös szakma nagy előnye, hogy így kreativitását munkájában élheti ki. A műkörmös foglalkozás további előnye a kötetlen munkaidő, a jövedelmező karrier és a többnyire igen kellemes környezetben végzett munka.

Ingyenes online kurzusok. A tudás mindenkié

Ha az ember tanulni szeretne akkor az ma már könnyen elteheti. Persze az ilyen online kurzusok nem vetekednek a valódi tanfolyamokkal, ráadásul csak magadra számíthatsz motiváció tekintetében is, de belekóstolni valamibe, utánanézni dolgoknak tökéletes. A legjobb források:

Újabb esély a Diplomamentő program szintfelmérőjét nem teljesítőknek!

Több egyszerűsítés a újabb lehetőségek a Diplomamentő programban. Akik nem feleltek meg szintfelmérőn azok egyrészt kérhetik a nyelviskolától, hogy javasoljon számukra a tudásszintjüknek megfelelő képzést, amelynek elvégzésével valószínűsíthető a B2 szintű, általános, komplex nyelvvizsga sikeres letétele, vagy ismét lehetőségük lesz a szintfelmérő megírására.

2015-től átveszi a szakképző iskolákat a gazdasági minisztérium

2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz a szakképző iskolák fenntartója - jelentette be a tárca vezetője az országos szakképzési és felnőttképzési intézmények tanévnyitóján csütörtökön, Miskolcon.

Fogynak a szeptemberi tanfolyam helyek...

Érdemes még 21 éves kor előtt jelentkezni OKJ képzésre, de utána is lehet estin vagy levelezőn ingyen végezni. A szeptemberi tanfolyamokra viszont érdemes minél előbb jelentkezni, mert fogyóban a helyek.

Itt 2014-es hiányszakma lista - az OKJ a nyerő?

Már többször volt róla szó és ismét aktuális: a legtöbb hiányszakma OKJ-s, vagy tanfolyami képzésen elsajátítható. Érdemes ezek közül válogatni hiszen így a megélhetés, a karrier biztosabb.

Hogyan válasszunk fotós tanfolyamot?

Ma már rengeteg profi és hobbi fotóstanfolyam közül választhatunk, és a kettő persze keveredik is. Most elsősorban a hobbi fotós tanfolyamok kritériumait nézzük át.

Holnap van a pótfelvételi jelentkezési határideje!

Még egy napotok van, hogy jelentkezzetek felsőoktatási intézménybe. 5 hasznos info a választáshoz. Persze nem kötelező felsőoktatási intézményben továbbtanulni, esetleg kompromisszumot kötni, máshogy is eltöltheted az egy évet.

Egyetemi képzés lett a juhászat. Hát ezért.

Ráadásul 3 egyetem is indít juhász-képzést. Biztos akkora az érdeklődés. Most Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese elmesélte a miréteket az Inforádióban:

Melyik programnyelvet érdemes tanulni

A kérdés egyre aktuálisabb és nehezebb az it világába most belépőknek: most melyik programnyelvet érdemes megtanulni a választható százakból.

Mikor ingyenes az OKJ-s tanfolyam és mik a feltélek ? Érthetően...

Nem sikerült a felvételid, vagy csak még szeretnél egy évet magadnak, de szívesen csinálnál közben valami értelmeset is? Akkor az OKJ-t neked találták ki: ingyen elvégezheted, esetenként plusz pontot ér a felvételin, és még az államilag támogatott félévekbe sem számít bele! Íme a részletek:

Hogyan válasszunk táncstúdiót? 5 tipp

Amikor tánctanfolyamot választunk sokszor nem is gondolnánk, de életformát és gyakran baráti kört is választunk. Sok tánc-iskola kínál táborokat, esetenként bulit, közös programokat. Ezt is érdemes figyelembe venni a választásnál a tánc tanfolyam alapfunkciói mellett.

Mire érdemes figyelni egy tanfolyam kiválasztásánál?

Ma már rengeteg tanfolyam és képzés közül válogathatunk, de honnan tudjuk megállapítani, hogy valóban minőségi tanfolyamról van-e szó?

Mit kell tudni a TB ügyintéző OKJ képzésről?

A Társadalombiztosítási ügyintézői feladatok minden cég életében kikerülhetetlenek, ráadásul a folyton megújuló jogszabályi környezet miatt folyamatosan új, képzett társadalombiztosítási ügyintéző szakemberek alkalmazására, illetve a meglévő társadalombiztosítási ügyintézőik továbbképzésére kényszerülnek.

Mit takar az Ingatlanközvetítő OKJ-s képzés?

Az ingatlanpiac ismét kezd magához térni, fellendülni, így várhatóan egyre biztosabb karriert jelent ismét az ingatlanközvetítői munka. Ráadásul ez a fajta munka ideális a rugalmas munkaidőt, mozgalmas, nem irodai munkát kedvelőknek, a jó kommunikációs képességekkel rendelkezőknek.

Mit takar a boltvezető OKJ-s képzés?

A kiskereskedelem továbbra is biztos karrier lehetőségnek bizonyul. Az előírások folyamatos szigorodása miatt már komoly követelményeknek kell eleget tennie annak, aki bármilyen kiskereskedelmi üzletet szeretne üzemeltetni akár alkalmazottként, akár saját vállalkozásként. Ehhez a boltvezetői tanfolyam elvégzése már elengedhetetlen.

Mit takar a bérügyintéző OKJ-s képzés?

Minden vállalatnak, vállalkozásnak szüksége van bérügyintézőkre, hogy a munkatársak ügyeit megfelelően tudja intézni. Így megbecsült szakemberként, és mivel bizalmi állást töltenek be, a bérügyintéző tanfolyam elvégzésével bizonyítványt szerzett bérügyintéző szakemberek a piaci átlag feletti jövedelemre számíthatnak és biztos karrierre.

Mit kell tudni a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ tanfolyamról?

Rendkívül népszerű és keresett szakma a pénzügyi-számviteli ügyintézőé, amely ráadásul egy alapozó képzés is lehet, a későbbi továbblépéshez. A szakmához folyamatosan tanulni, fejlődni kell, de ez egy biztos karrierért cserébe kifizetődik.

Mit takar a kutyakozmetikus OKJ-s képzés?

Ha szeretsz állatokkal foglalkozni, viszonylag könnyen szeretnél vállalkozást indítani, akkor jó választás lehet a kutyakozmetikus képzés. A kutyakozmetikusi pálya alkalmazottként is biztos karriernek számít, dinamikusan nő a frissen nyitott és indított kutyakozmetikák száma.

Mit takar a szoftverfejelesztő OKJ képzés?

Évek óta hiányszakmának, magasan keresett képzettségnek számít a szoftverfejlesztői szakma, mind Magyarországon mind külföldön. Szofverfejlesztői végzettséggel, minimális angol nyelv tudással, és egy kis kommunikációs képességgel soha nem kell a karrierünk miatt aggódni.

Alkalmazott grafikus, designer képzések

Kreatív beállítottságú embereknek - rajztudás nem kötelező, hiszen géppel rajzolunk - ideális, ráadásul sokan választják rugalmas volta miatt: akár otthonról is dolgozhatunk, vidékről, gyerek mellől. Könnyű önállósodni is, és vállalkozásként működni.

Mit tartalmaz a projektmenedzser tanfolyam?

Ma egyre népszerűbb és egyre jobban megfizetett tudás és állás a projektmenedzseré. Ráadásul szinten minden területen hasznos elvégezni, hiszen ma már sok munka projektek kivitelezéséről szól. Kiemelten fontos a projektmenedzsment tudás minden vezetői, marketing, reklám, logisztikus, operatív területeken.

Mit takar az óvodai dajka OKJ képzés?

Nincs is annál szebb feladat, mint egy fejlődő gyermekkel foglalkozni: az Óvodai dajka óvodás gyermekek felügyeletét látja el az óvodapedagógus irányítása alatt. Vele együtt ellátja, gondozza és részt vesz a gyermekek nevelésében, a higiénia és a rend fenntartásában. Erre a szakmára mindig is szükség lesz, ráadásul a magánóvodák terjedésével, a külföldi munkalehetőségekkel egyre nő rá a kereslet.

Mit kell tudni a gyakorló ápoló OKJ képzésről?

A gyakorló ápoló feladata alapvető fontosságú az egészségügyben: ő készíti elő a beteget a kivzsgálásra, sűrgősségi esetben beavatkozásokat hajthat végre, asszisztál az orvosnak. Betegápolással foglalkozik, a gyógyszerezést, a transzfúziót,stb. biztosítja. A szakma egyre népszerűbb a külföldi munkavállalási lehetőségek miatt is.

Mit érdemes tanulni egy HR-esnek?

Ma már rengeteg szakirányú képzés közül válogathat unk, ha a HR területén képzeljük el jövőnket. Még mindig ajánlott egy szakirányú végzettség megszerzése, bár egyre gyakoribb a rokonszakmából – bölcsész, pszichológus – és a vállalaton belülről érkezés. Így akár pénzügyesként is bekerülhetünk a hr csapatba.

Mit és hol tanuljak ha logisztikus szeretnék lenni?

Kiss Éva szakértőnk válaszol:

Kétharmadunk hajlandó maga fizetni a felnőttképzésért, még ha munka nélkül van is

A Képzésnet.hu tanfolyam-összehasonlító weboldal online kutatása szerint a válaszadók 68%-a hajlandó maga fizetni a tanfolyamért karrierje elősegítése érdekében. Ez akkor is igaz, ha jelenleg nincs munkája, így 61% hajlandó a zsebébe nyúlni.

Mit és hol tanuljak, ha marketinges szeretnék lenni?

Kiss Éva - a Képzésnet.hu szakértője válaszol:

Pályamódosítás 40 felett …

. vagy 35 és 50 felett. Nem kevesen éreztük már azt egy adott szakmában eltöltött 10-30 év után, hogy valójában másra vágyunk, vagy ezt már tudjuk és mást szeretnénk kipróbálni. Igaz a legtöbbször egyszerűen kénytelenek vagyunk váltani: mert gyesről nem tudunk visszamenni dolgozni, mert a korunk miatt már nem alkalmaznak a korábbi szakmánkban, vagy nem találunk benne munkát.

Milyen OKJ tanfolyamot érdemes elvégezni 2014-ben?

2014-ben már a megújult OKJ rendszerben tanulhatunk. OKJ-s és egyébként nem OKJ tanfolyamot is érdemes elvégezni, elsősorban a hiányszakmákra koncentrálva. Nézzük végig részletesen, hogy mit érdemes tanulni itthon, vagy ha külföldre szeretnénk menni.