40%-al kereshet többet, aki beszél nyelveket

Bár 5 év alatt 12%-ot nőtt a nyelveket beszélők aránya, még mindig óriási álláspiaci előny és keresett kvalitás a nyelvtudás. Pedig lássuk be ma már könnyen, tanfolyami és magán úton is elsajátítható egy-egy nyelv.

Magyarország lemaradása Európai országokhoz képest még mindig nagy - hiszen másut a lakosság 2/3-a beszél idegen nyelveket, de nagy előrelépés, hogy minden korosztályban érzékelhető a jobb nyelvtudás, amely a nyelvtanfolyamok-képzések elterjedésével és az állami oktatás nagyobb fókuszával, támogatással és természetesen az igény felismerésével magyarázhatunk.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) arra hívja fel a figyelmet, hogy egy felsőfokú nyelvvizsgáért a közigazgatásban közel havi 40 ezer forinttal több fizetés jár, azaz átlagos nyelviskolai díjakkal számolva, akár egy-két év alatt megtérülhet a nyelvtanulásba befektetett összeg.

Arról nem is beszélve, hogy a kiválasztás folyamatában mekkora előny, ha nem elvárás a nyelvtudás. Ma már természetes jelenség, hogy ezt a nyelvtudást az állásinterjún élesben is teszteli a HR-es. Így érdemes fel is készülni a tipikus állásinterjús kérdésekre, a szakmai múltunkra.

A munkaerő piacon legkeresettebb nyelvek:

- angol 
- német 
- francia 
- olasz 
- holland 
- spanyol 
- portugál

szlovák 

- cseh 
- lengyel

- orosz 
- román 
- svéd 
- norvég