Az online tanfolyamok előnyei-hátrányai

Egyre szaporodnak és elfogadottabbakká válnak az online tanfolyamok, képzések. Így olyanok is tanulhatnak, akik más formában nem tudnának. De ér-e minket bármi hátrány?

Bele is csapok a közepébe: szerintem az online tanfolyam nem való mindenkinek. Vagy legalábbis van, aki igényel mellé 1-2 személyes találkozót. Az online tanfolyam azoknak szuper lehetőség, akik amúgy is napi szinten jelen vannak online és ami a legfontosabb valódi motivációval bírnak.

Hiába az online, facebookos stb támogatói csoport, ha valaki nem tudja magát motiválni és kitartani az elhatározása mellett a nehézségek mellett, az előbb-utóbb feladja. Ittt ugyanis nem kérdezhetem meg helyben a tanárt, a megoldást, ha valamit nem értek, magamnak kell megtalálnom, megkérdeznem. A 3. ilyen eset után a kedv hajlamos alább hagyni. Ezt az online oktatók egy része is látja, így egyre gyakrabban rendeznek személyes találkozókat is.

Viszont aki aktív a támogató csoportokban, erős motivációval rendlkezik annak az online tanfolyamok kiváló lehetőséget nyújtanak: bármikor  munka/gyerek mellett végezhetőek, a saját ütemünkben haladhatunk, aktív támogatói közegre lelhetünk online és gyakran kevesebbet is fizetünk mint az offline képzésekért. Arról nem is beszélve, hogy kitágul a világ: a világ összes online tanfolyama elérhetővé válik és én is ismerek olyan külföldön élőt, aki magyar online tanfolyamot látogat.