Egy nagy képzés vagy több kicsi?

Szakértőnket kérdezzük, hogy szerinte hogy érdemesebb tanulni: egy nagyobb (akár OKJ-s) képzést, tanfolyamot elvégezni, vagy több kisebb speciális képzéssel erősíteni a karrierünket, életcélunkat?

Természetesen az a kérdés, hogy mi a célunk a képzés, tanfolyam elvégzésével és hogy milyen helyzetből indulunk.

Ha már egy meglévő végzettség mellé keresünk tanfolyamot, a tudásunkat szeretnénk bővíteni, új ismeretekre van szükségünk, vagy a karrierünket szeretnénk feltúrbózni (pl munkahely váltáson gondolkodunk) akkor elégnek gondolom a több kisebb tanfolyam, workshop, képzés elvégzését. Ez időben és anyagiakban is könnyebben menedzselhető. Több kisebb tanfolyam, képzés esetén mi szabjuk meg az időkorlátokat, mi ütemezzük a költségeket. Ez a verzió javasolt akkor is, ha különféle területeken szeretnénk fejlődni: szakmailag, kommunikációs kézségekben, Excel tudásban stb.

A sok kisebb képzés, tanfolyam veszélye ugyanakkor, hogy félúton feladjuk a dolgot, hiszen nincs tétje, gyakran nem fejezzük be a tervezett képzéseket. A másik gyakran tapasztalt veszély, hogy a tanultakat nem alkalmazzuk és idővel a szerzett tudás elvész. Ezért azt javaslom, hogy mindig egy aktuálisan a mindennapokba beépíthatő képzést válasszunk és csak a beépülés után - 1 hónap ráhagyásával - menjünk tovább a következő tanfolyamra.

Viszont, ha már karrierváltásban, vagy komolyabb ismeret megszerzésében gondolkodunk, akár papírtól függetlenül érdemes komolyabb képzésben is gondolkodni. Még csak nem is kell drasztikus váltásra gondolni: pl ha már csak grafikusból leszünk webdesignerek, vagy marketingesből online marketingesek stb. máris átfogóbb képzésre lesz szükségünk. Ilyenkor megéri a nagyobb befektetés is.Itt ráadásul motiválva vagyunk a terv végigvitelében.