Európai és magyar hiányszakmák - szakácsok előnyben.

Elérhetőek az Európai Bizottság egy tavalyi kutatásának eredményei az európai országok hiányszakmáiról, vagyis azokról a szakmákról, amelyekre nehéz munkavállalót találni. Nincs megrázó változás a hiányszakmák tekintetében.

Az elemzés kiemeli, hogy nem csak a magasan képzett munkaerőt (IT, egészségügy, mérnök) találnak nehezen a munkaadók, de szak- és fizikai munkát végzőket is nehezen pótolják. Itt a jelentés kitér arra, hogy ez utóbbi esetben közrejátszik az alacsonyabb fizetés és esetenként a rosszabb munkakörülmények is.

Európai szinten a legnagyobb hiány szakácsokban van, utánuk pedig megfelelően képzett fémipari gépkezelőket és bolti eladókat a legnehezebb találni.

Magyarország tekintetében a kutatás eredményeiazt mutatják, hogy építő-, textil- és fémipari szakemberekben, kisegítőmunkásokban, valamint a kereskedelemben és a szociális gondozás területén dolgozókban van a legnagyobb hiány. Emelett csakúgy mint Európában nálunk is hiányszakma az IT, gépészmérnök, elektronikai mérnök is.