Milyen képességekre lesz szükségünk a munkánkhoz 2020-ra?

Ahogy a technológia és a kommunikáció fejlődik, úgy változik a bizonyos munkakörökhöz szükséges képességek köre is. Már 2020-ra is újfajta kompetenciákra lesz szükségünk a feladataink sikeres ellátásához. És ez a – nem is távoli - jövő már el is kezdődött.

Nem csak a technológiai fejlődésről van szó, hosszabban és aktívabban élünk, több – kezelhetelenül sok - adat áll majd rendelkezésünkre a döntésekhez.  Éppen ezért talán a legfontosabb kompetencia az analitkus és kritikus gondolkodás lesz, hogy a végtelen sok adatból kiszűrjük a valóban fontosakat, rendszerezni legyünk képesek azokat és így jó döntéseket tudjunk majd hozni.

Rögtön ezt követi a - ma is fontos - jó kommunikációs és szocializációs képesség mutat rá az IFTF kutatása. Ez utóbbi különösen fontos lesz a globalizáció és így a munkakörök térbeli változásával, fejlődésével, szétszóródásával és az újfajta munka-formák (pl. távmunka, projekt alapú munka stb.) elterjedésével.

A technika és így a globalizáció fejlődésével arányban nagyobb elvárás lesz a kreatív gondolkodás és a képesség a multi-kultúrális közegben történő munkára is: egy-egy projekt kivitelezésébe egyre több nemzet kapcsolódik majd be, így a legjobb eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen lesz a kultúrális különbségek kezelése.

Végül egyre fontosabb a média-műveltség (media literacy), azaz, hogy képesek legyünk olyan tartalmat létrehozni, amely az új médiát használva gerjeszt párbeszédet, reakciót. Már nem lesz elég a jó és látványos tartalom.

„A jövő már tényleg itt van, egyre inkább fontos az alkalmazkodási képesség, hogy képesek és persze hajlandóak legyünk folyamatosan tanulni, megismerni az új platformokat, technikákat, együtt tudjunk működni az új generációkkal. Ezek a képességek már ma is kelendőek, de 2020-ra már elvárás lesz belőlük.” – emelte ki Makra László a Képzésnet.hu ügyvezető igazgatója.