Milyen OKJ tanfolyamot érdemes elvégezni 2014-ben?

2014-ben már a megújult OKJ rendszerben tanulhatunk. OKJ-s és egyébként nem OKJ tanfolyamot is érdemes elvégezni, elsősorban a hiányszakmákra koncentrálva. Nézzük végig részletesen, hogy mit érdemes tanulni itthon, vagy ha külföldre szeretnénk menni.

Megjelent a 2015-ös tanulmányi javaslatokat tartalmazó cikkünk!

Kevés munkavállaló, sok munkaajánlat

A legjobb, ha olyan OKJ képzést választunk, amely nem egy főiskolai végzettséget vált ki, hanem eleve tanfolyamként megszerezhető tudás. Munkaadói oldalról évek óta keresett és ritkán talált végzettség a legtöbb szakmunka: CNC maró, villanyszerelő, ács stb. Ezek a szakmák még külföldön is keresettek. - Nyilatkozta Kiss Éva, a Képzésnet.hu tanfolyam-összehasonlító oldal szakértője. De ugyanígy keresett a pék, szakács és más vendéglátóipari OKJ képzés is.

De persze nem csak szakmunkát érdmes tanfolyamként végezni: népszerű OKJ tanfolyam és keresett szakma is a mérlegképes könyvelői végzettség.

Nem kell, hogy OKJ legyen

A segédmunka mellett szintén hiányszakma a különböző IT, informatikai szakma. Ráadásul itt olyan szerencsés helyzetben van a tanulni vágyó, hogy nem igazán elvárás a főiskolai végzettség, OKJ tanfolyam, sokkal fontosabb a konkrét tudás. Így ebben az esetben érdemes körülnézni és olyan helyen tanulni, amely szakmailag elismert, még ha nem is ad OKJ bizonyítványt.

Irány külföld

Az utóbbi 1-2 évben egyre inkább trend olyan szakmákat kitanulni, amely a külföldi munkavállalást segíti, így erről is ejtünk néhány szót. Rendkívül népszerű és tanfolyami keretben elsajátítható szakmák külföldön: a szépségipar szakmái: kozmetikus, fodrász, műkörmös, és persze itt is hódit a szakmunka: a CNC esztergályos, buszsofőr, villanyszerelő, asztalos stb.  A külföldi munkavállaláshoz érdemes az Europass bizonyítvány kiegészítőt is kérni a képzés mellé, amiből a külföldi munkáltató megtudja, hogy a képzés milyen tartalmú, mit tud a jelentkező.