Mivel leszek kelendőbb a munkaerőpiacon?

Mit érdemes tanulnunk, ha már van egy szakmánk? Érdemes-e váltani, vannak-e olyan dolgok, amik bárkit vonzóbb munkaerővé tesznek? Szakértőnk válaszol.

Gyakran felmerülő kérdés, főleg, ha elvesztettük az állásunkat, vagy esetleg veszélyben érezzük, vagy egyszerűen csak előre látók vagyunk.

Elvesztett állás, kiégés, kihaló félben lévő szakma esetén természetesen érdemes a pályamódodosítást is megvizsgálni, de alapesetben szerintem nem egy új képzés elvégzése lenne a válasz. - fejti ki véleményét Kiss Éva karriertanácsadónk.

Én mindig inkább azt javaslom, hogy olyan általános készségeket fejlesszük amivel kelendőbbé válunk, esetleg olyan általános, több szakmában is előnyt jelentő tudást szerezzünk meg tanfolyamokon, amelyek máshol is jól jönnek. És persze munkanélküliség esetén nem is kell egyből tanfolyamra, képzésre menni (hacsak nem a támogatott fajtából), első körben online, otthon is fejleszthetjük magunkat. A most felsorolt tippek első körben ingyen, online is hozzáférhetőek, persze a valódi, elmélyült tudás már inkább tanfolyamon, képzésen megszerezhető.

Szóval első körben én a nyelvtanfolyamokat javaslom. Kiemelten az angolt, vagy másodikként a németet, utána érdemes valamilyen latin, vagy egzotikusabb nyelvet választani. 

Minden irodai munkához jól jön a 10 ujjas gépelés és a projektmenedzsment tudás.