Pályamódosítás 40 felett …

. vagy 35 és 50 felett. Nem kevesen éreztük már azt egy adott szakmában eltöltött 10-30 év után, hogy valójában másra vágyunk, vagy ezt már tudjuk és mást szeretnénk kipróbálni. Igaz a legtöbbször egyszerűen kénytelenek vagyunk váltani: mert gyesről nem tudunk visszamenni dolgozni, mert a korunk miatt már nem alkalmaznak a korábbi szakmánkban, vagy nem találunk benne munkát.

Ez egy nehéz helyzet, ugyanakkor nagyon izgalmas is: az ember kipróbálhatja magát valami újban, esetleg megpróbálhat a hobbijából megélni. Tény hogy ilyenkor már kevesen mennek vissza a rendes iskolapadba, ez a tanfolyamok, OKJ-k ideje.

Második sikeres karrier

Egyre inkább jellemző, hogy a karrierváltásból egy sikeres második karrier és kiépülhet: így lett a pénzügyesből sikeres stylist, a stewardessből vállalkozó, az értékesítőből asztalos. Néha a siker nem is feltétlen az anyagiakban, hanem a közérzet javulásában érzékelhető. Balogh Edinát, ma már designerként dolgozó valamikori GYEDről visszatérő pénzügyest kérdeztük tanácsért: „a legfontosabb tanácsom az lenne, hogy ne égessünk fel magunk mindent. Már persze, ha van mit. Én már a GYED alatt tanultam, de ha lett volna állásom akkor a mellett tanultam volna. Nagyon fontos, hogy ne csak úgy belevágjunk valamibe, hanem tényleg tanuljuk ki azt a szakmát, legyünk jók abban amit kinéztünk magunknak. Úgy tudom az állam pl. álláskeresés mellett támogatja is a tanulást.”

Eszter távoktatásban tanulta ki a cukrász mesterséget és nyitotta meg saját kis cukrászatát egy barátnőjével karöltve. Így az állása megtartása mellett tudta elindítani az üzletet, bár érzi, hogy hamarosan döntenie kell. "Rengeteg e-learning és távoktatás képzés van, amelyeket munka mellett is el lehet végezni. Nekem ez a kis cukrászda régi álmom, hosszú távon ezt képzelem magamnak. Szerintem soha nem késő tanulni és változtatni."

Alapszakma továbbfejlesztve

„De ha nem is gondolkodunk ilyen „drasztikus” váltásban, akkor is jót tesz ennyi idő után egy kis tudásfrissítés. „ emelte ki Kiss Éva, a Képzésnet.hu szakértője. Érdemes a nyelvtudásunkat fejleszteni szinte minden hivatásban, a szakmánkon belül is képezhetjük magunkat tovább, de sokaknak segít a prezentációs készségek fejlesztése, az irodai szoftverek megtanulása, a tudás elmélyítése. "A munkaadók mindig értékelik, ha képezzük magunkat, legyen szó a jelenlegi, vagy a jövőbeni munkaadóról." 

Neked ajánljuk cikkünket: http://kepzesnet.hu/Felnottkepzo_cikkek/hobbibol-megelhetes